Renovarea ușilor din lemn

Ușile sunt cartea de vizită a casei noastre. Dacă acestea sunt realizate din lemn, trebuie să le protejăm corespunzător. Produsul excelent, cel mai potrivit pentru această operațiune este Lacul-baiț Protectiv-Decorativ VIDARON cu adaos de Teflon® surface protector.

Principalul avantaj al ușilor din lemn este durabilitatea lor. Din păcate, ca și în cazul oricărui obiect folosit în fiecare zi, mai devreme sau mai târziu, ar putea duce la deteriorarea suprafeței acestuia. Deteriorarea peliculei de vopsea a ușilor de la exterior, nu numai că este inestetică, dar și dăunătoare.

fot4_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_aranzacja2

Contrar opiniilor din spațiul public, renovarea ușilor din lemn nu este dificilă. Pentru aceasta, nu sunt necesare unelte specializate, deci această operațiune o putem realiza singuri, în intimitatea unui atelier de casă. Pe piață se găsesc o gamă variată de impregnanți, de aceea cea mai frecventă întrebare referitoare la acest tip de lucrări este: ce să alegi?

Ușile ar trebui să fie nu doar rezistente la condițiile meteorologice nefavorabile, dar să și arate bine. Tocmai de aceea, o soluție bună ar fi vopsirea lor cu Lacul-baiț Protectiv-Decorativ VIDARON. Acest produs poate fi utilizat atât în interior cât și la exterior. Lacul-baiț formează o peliculă rezistentă și flexibilă, iar obiectele vopsite cu acest produs obțin un luciu deosebit de frumos, evidențiind fibrele lemnului.

Noțiuni de bază
Renovarea ușilor se începe prin demontarea acestora din toc și deșurubarea elementelor metalice. Pentru vopsire vor fi necesare: mănuși, hârtie abrazivă (granulație 150-200 și 320) un tampon, pensulă sau rolă. Pentru aplicarea Lacului-baiț protectiv-decorativ VIDARON, cel mai potivit este o pensulă pentru produse pe bază de solvent.

Dacă dispunem numai de o pensulă universală, ar trebui să șlefuim părul acesteia cu o hârtie abrazivă, astfel vârful pensulei devine mai moale. În acest fel vom scăpa de firele de păr libere, care ar putea să se lipească pe suprafața vopsită. Dacă luăm decizia de a aplica cu rola, ar fi bine să alegem un model cu fir de mohair scurt destinat pentru acest tip de produse.

Etapa 1 – pregătirea suprafeței suport
Primul pas este pregătirea suprafeței destinată aplicării. Bucățile vechi de vopsea exfoliată, trebuie îndepărtate printr-un procedeu mecanic sau chimic, cu un agent special conceput pentru o astfel de operație. Pelicula veche de vopsea care este în stare bună și suprafața care nu a fost până în prezent vopsită, trebuie şlefuite atent și delicat cu hârtie abrazivă fină.

În funcție de gradul de neuniformitate și de efectul pe care doriți să-l obțineți, granulația hârtiei abrazive ar trebui să fie între 150 și 200. Un efect vizual mult mai bun se obține dacă suprafața este netedă. Trebuie să țineți seama că zonele șlefuite mai mult, dau un efect mai deschis peliculei de Lac-baiț, iar acelea mai rigide – mai închis. După finalizarea acestei etape, următoarea operațiune este curățarea minuțioasă a suprafeței de praful rezultat (se poate elimina cu un aspirator).

Aplicarea primului strat de Lac-baiț
Ca întotdeauna, înaintea fiecărei aplicări, după deschiderea cutiei de Lac-baiț Protectiv-Decorativ VIDARON, acesta trebuie omogenizat minuțios. În funcție de forma ușii, produsul se aplică cu pensula, rola, un tampon sau prin pulverizare pneumatică. În cazul suprafețelor necomplicate, cea mai simplă metodă de aplicare este cu pensula sau rola. Zonele greu accesibile și canturile, cel mai bine se vopsesc cu ajutorul unui tampon. Prin aplicarea acestei ultime tehnici, pelicula de Lac-baiț va fi puțin mai subțire decât în cazul aplicării cu pensula. Avantajul tamponului, este rezultatul unei aplicări mai uniforme a produsului, care la rândul său conferă o peliculă netedă.

fot3_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_aranzacja

Pentru aplicarea uniformă a Lacului-baiț, după aproximativ un minut de la aplicarea produsului, trebuie să treceți cu pensula semi-uscată în lungul fibrelor de lemn. În cazul aplicării pe suprafețe mari, legarea zonelor adiacente se va efectua prin metoda ud pe ud. Ușile astfel vopsite trebuie lăsate să se usuce aprox. 12 ore.

Aplicarea celui de al doilea strat
După uscarea completă a primului strat, trebuie efectuată așa zisa şlefuire între straturile de reaplicare. Această operațiune se efectuează cu hârtie abrazivă cu o granulație de aprox. 320. Astfel netezim fibrele de lemn ridicate după prima aplicare și obținem o suprafață mai netedă. Înainte de a începe aplicarea următorului strat, eliminăm praful rezultat cu un aspirator. Al doilea strat de produs, se aplică uniform pe întreaga suprafaţă, având în vedere trecerea cu pensula semi-uscată în lungul fibrelor de lemn. Datorită acestei proceduri, Lacul-baiț se întinde bine pe suprafața lemnului, creând o peliculă netedă. Suprafața vopsită, se lasă să se usuce aproximativ 12 ore. După această periodă de timp, ne putem bucura de aspectul nou, elegant al ușii noastre.

fot2_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_warsztat

După terminarea lucrarilor
Ultima etapă a vopsirii este spălarea minuțioasă a uneltelor utilizate și uscarea acestora. Pentru aceasta se folosește diluant pentru produse alchidice. Pensula se clătește bine și se usucă.

  • fot4_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_aranzacja2_6.jpg
  • fot3_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_aranzacja_5.jpg
  • fot2_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_warsztat_5.jpg