Dicționar de termeni

Albăstreala

Specie de ciupercă care cauzează colorarea albastră a lemnului. În special infectează lemnul de conifere și se dezvoltă când umiditatea lemnului depaseste deja 20%. Apare în două variante: albăstreală secundară (peste pelicula de vopsea) și albăstreala în structura lemnului (creșterea în lemn).

Baiț

Este folosit pentru colorarea lemnului netratat. Baițul nu formează peliculă și e absorbit de lemn. Suprafața băițuită trebuie protejată cu un lac incolor adecvat. Nuanțează lemnul și scoate în evidență fibrele naturale ale acestuia.

Biocizii

Substanțe chimice, care protejează lemnul împotriva atacului ciupercilor, insectelor, albăstrelii și mucegaiului. Pătrunde în lemn protejând împotriva pericolelor amintite mai sus. Trebuie să respectați cu strictețe instrucțiunile de aplicare a acestor produse, care conțin substanțe biocide.

Ceară de Carnauba

Este o ceară naturală care face parte dintre cele mai durabile ceruri. Este mult mai durabilă decât ceara de albine. Se obține din frunzele de palmier sud-american.

Colorarea în Gri a lemnului

Fenomen cauzat de radiațiile UV. Apare pe lemn sub forma unei suprafețe alterate de culoare gri (rezultatul efectului de distrugere a ligninei). Lemnul, într-o asemenea stare nu este protejat de factorii atmosferici, și în consecință conduce la colonizarea cu ciuperci și insecte.

Diluanți

Sunt substanțe care au capacitatea de a dizolva rășinile fără a schimba parametrii chimici ale acestora. Diluanții pe bază de solvenți se evaporă în timpul uscării peliculei de vopsea.

Email

Produs de lăcuire pentru efectuarea peliculelor uniforme. Emailurile acoperă fibrele naturale ale lemnului. Conține rășini și pigmenți. Nu protejează lemnul împotriva pericolelor biologice.

Furniruri

Foi subtiri de lemn (0,5-3 mm) din arbori de înaltă calitate, care sunt folosite în principal pentru lipirea pe plăcile de mobilier. În acest fel, formează o suprafață care imită lemnul masiv. Furnirurile se pot îngriji și conserva ușor cu produse pentru protecția și decorarea lemnului.

Grunduirea lemnului

Grundul pătrunde adânc în lemn, transportând printre altele, substanțe biocide și alte componente de protecție. Un grund ales corespunzător, reduce gradul de absorbție al lemnului și formează o suprafață ideală pentru acoperirile ulterioare.

Impregnare

îmbibarea lemnului cu diferite substanțe chimice. Scopul impregnării este de a proteja lemnul împotriva efectelor nocive ale condițiilor atmosferice sau biologice. O caracteristică importantă a impregnanților, este aceea că pătrund adânc în lemn, totodată accentuând fibrele naturale și textura lemnului. Produsele pe bază de impregnanți incolori, sunt lipsiți de pigmenți, de aceea au o rezistență slabă la razele UV.

Impregnare sub presiune

Cea mai eficientă metodă de impregnare, este posibilă de realizat în condiții industriale cu ajutorul unui echipament de specialitate. Prin folosirea aceastei metode de impregnare, lemnul este supus sub presiune înaltă în camere speciale pentru impregnarea rapidă și în profunzime cu substanțe de conservare.

Lac-baiț

Combinație de lac și baiț. Acesta este folosit pentru vopsirea protectiv-decorativă a obiectelor din exteriorul și interiorul încăperilor. Formează pelicule de lac transparente, subliniind fibrele naturale ale lemnului. Pelicula obținută este rezistentă la fenomenele atmosferice și condițiile meteo.

Lacuri

Sunt produsele care, după ce au fost aplicate pe lemn, formează o peliculă incoloră etanșă, adesea denumită „film de protecție”. Au proprietăți protectoare și decorative; evidențiază fibrele de lemn și protejează împotriva razelor UV și apei.

Lazura

Este un produs pentru protecția și decorarea lemnului ce accentuează fibrele de lemn. De cele mai multe ori conține pigmenți, care nuanțează lemnul. Lazura protejează împotriva fenomenelor meteorologice.

Lemnul de esență tare

Este apreciat pentru rezistența sa. Este ușor de îngrijit, rezistent la dăunători și condiții meteorologice. Putem distinge specii din lemnul „local” (stejar, ulm, molid) și lemnul exotic (teak, meranti, cedru, mahon).

Peliculă lăcuită

Strat protector-decorativ pe suprafața lemnului obținut în urma aplicării lacului, lacului-baiț sau lazurii. Adesea denumită, de asemenea „film de protecție”. Îndeplinește o funcție estetică (textură, grad de luciu) și de protejare (protecția împotriva apei, umidității, UV).

Pigmenți și coloranți

Componente moleculare fine, care dau culoare baițurilor, lazurilor, etc. Pigmenții de fier de înaltă calitate, se caracterizează prin rezistență înaltă la radiațiile UV.

Preparat fungicid

Preparat chimic care conține substanțe biocide pentru combaterea ciupercilor. Acest tip de produs pătrunde adânc în suport, combate și imunizează împotriva re-apariției ciupercilor.

Putregaiul

O specie foarte periculoasă de ciuperci (Sclerotinia) care distruge ireversibil celulele de lemn, provoacă  un putregai specific și este foarte dăunătoare, de exemplu ciuperca de casă.

Uleiuri

Sunt produsele care pătrund în lemn fără a forma o peliculă de acoperire pe suprafața acestuia. Asigură o protecție complexă împotriva intemperiilor. Sunt recomandate pentru speciile din lemnul de esență tare, inclusiv pentru lemnul exotic. Se recomandă pentru protecția mobilierului de gradină și a teraselor.

Umiditatea lemnului

Fiecare specie de lemn are în componența sa și molecule de apă. De asemenea, și lemnul uscat conține mici cantități de apa. Cantitatea de apă din lemn este exprimată în procente față de greutatea lemnului uscat.

Uscarea lemnului

Procesul de uscare a lemnului, care are ca scop uniformizarea umidității acestuia cu umiditatea din mediul ambiant. Procesul ar trebui să aibă loc într-un loc bine aerisit și ferit de soare.

UV

Razele solare conțin, printre altele, și raze ultraviolete dăunătoare, care distruge lignina lemnului (principalul component al lemnului),provoacând fragilitatea acestuia, și în consecință dezintegrarea.

VIDARON

brand al produselor de înaltă calitate pentru protecția și decorarea lemnului. Brandul oferă soluții complete sub formă de produse, care asigură o protecție eficientă și de durată a lemnului.