FAQ

Ce specie de lemn, este cea mai potrivită pentru șarpantă?

Pentru șarpantă,  cel mai bine este să alegeţi pinul sau bradul, deoarece lemnul acestor specii este foarte rezistent şi elastic. Pe lângă acestea, este moale şi uşor de prelucrat.

Cum se pregătește cel mai bine o suprafață de lemn pentru vopsit?

Pregătirea lemnului poate fi împărțită în trei etape:
a) șlefuire și curățare, întotdeauna în direcția fibrelor de lemn, în caz contrar pe suprafața curățată vor apărea zgârieturi urâte transversal fibrelor de lemn. Pentru șlefuire cel mai bine este să folosiţi hârtie abrazivă cu o granulație adecvată.
b) lustruire - întreaga suprafață trebuie șlefuită cu o hârtie abrazivă cu granulația de (180-240). Cu cât lemnul va fi mai fin cu atât pelicula de vopsea va fi mai frumoasă.
c) desprăfuire, curățare – praful rezultat din lustruirea lemnului, se va îndepărta mai întâi cu o perie iar apoi cu o lavetă umedă. Lustruirea facilitează aplicarea vopselii, îngreunează ridicarea fibrelor de lemn la aplicarea primului strat, accentuează culoarea și scoate în evidență fibrele de lemn.
După efectuarea acestor trei operațiuni, se poate începe vopsirea.

De ce este importantă șlefuirea între straturile de reaplicare?

După aplicarea primului strat, unele fibre de lemn se pot ridica formând o suprafață neuniformă poroasă. Același lucru se poate întâmpla cu praful care se lipeşte de suprafaţa proaspăt vopsită. De aceea, pentru a elimina neuniformitățile formate, trebuie să şlefuiţi încă o dată suprafaţa vopsită cu o hârtie abrazivă fină (240) şi să îndepărtaţi din nou praful. Șlefuirea suplimentară va creşte și mai mult aderența stratului următor. După aceste activităţi obţinem o suprafaţă perfect netedă.   

Aș dori să vopsesc parchetul vechi, care a mai fost cândva vopsit - din păcate nu știu cu ce lac, cum să-l reînnoiesc?

În acest caz, cel mai bine este să îndepărtaţi stratul vechi prin raşchetarea întregii suprafeţe a parchetului – atunci puteţi fi sigur că suprafaţa obţinută va fi frumoasă şi uniformă. Vopsiți de trei ori suprafața parchetului cu un Lac, ce nu necesită Grunduirea VIDARON pentru parchet.

Ce trebuie făcut pentru a preveni înnegrirea lemnului?

Pentru a  preveni înnegrirea lemnului trebuie să folosiţi substanţe de protecţie a lemnului care conţin filtru UV,(ultraviolet) de exemplu Lac de Exterior VIDARON.

Cum protejăm se protejează lemnul împotriva albăstrelii?

Lemnul poate fi protejat împotriva albăstrelii cu impregnanții VIDARON. În această grupă de produse avem de ales: Impregnantul Ignifug, Impregnantul pentru Construcții din lemn, lmpregnantul Cupric sau Impregnantul Protectiv-Decorativ.

Cum putem proteja cel mai bine foișorul împotriva condițiilor meteo schimbătoare?

Mai întâi trebuie să vă întrebaţi: ce grad de luciu al peliculei doriţi să obţineţi:
a) peliculă cu aspect mat – folosiți Impregnantul Protectiv-Decorativ VIDARON. Cel mai bine aplicați un strat de Impregnant incolor Protectiv-Decorativ + două straturi de Impregnant Protectiv-Decorativ în versiunea colorată.
b) luciu satinat – pentru a proteja împotriva ciupercilor, albăstrelii și a insectelor folosiți Impregnantul incolor Protectiv-Decorativ VIDARON, iar ca strat de suprafață folosiți Lazura Pro Protectiv-Decorativă VIDARON.
c) luciu – pentru a asigura protecţia împotriva ciupercilor, albăstrelii şi a insectelor folosiţi Impregnantul incolor Protectiv-Decorativ VIDARON iar ca strat de suprafaţă folosiţi Lacul baiț Protectiv-Decorativ.

Pe lemnul impregnat anterior se poate aplica lac baiț sau lazură?

Da, pe lemnul impregnat puteţi aplica produse care formează suprafeţe etanşe cum ar fi lacul baiț, lazura sau lac. Trebuie să țineți seama de pregătirea corespunzătoare a suprafeței ce urmează să fie vopsită.

Care este cel mai bun mod de a proteja șarpanta?

Pentru a proteja în mod complex lemnul folosit pentru șarpantă trebuie să folosiţi Impregnatul pentru Construcţii din lemn VIDARON. Impregnatul acesta protejează lemnul de construcţii împotriva acţiunii insectelor şi a ciupercilor de mucegai din casă, care provoacă descompunerea acestuia. Reţeta specială a produsului asigură pătrunderea în profunzime a acestuia în lemn, protejează împotriva acţiunii fenomenelor atmosferice şi nu este spălat de ploi. Impregnantul nu produce coroziunea elementelor metalice.

Care este modul cel mai bun şi cel mai rapid de a îndepărta stratul vechi şi deteriorat de lac baiţ?

În acest caz, starea peliculei ne obligă să procedăm în modul următor:
a) atunci când pelicula de lac baiţ este subţire, straturile neaderente de vopsea sunt eliminate cu o perie sau hârtie abrazivă. Următoarea etapă o reprezintă desprăfuirea suprafeţei şi vopsirea.
b) dacă pelicula veche se cojeşte, trebuie îndepărtată până la suprafata de lemn. După ce îndepărtaţi pelicula cu o raşchetă şi după ce şlefuiţi cu hârtie abrazivă (240),desprăfuiţi suprafaţa curăţată şi ştergeţi cu o lavetă umedă.

Cum trebuie pregătit lemnul pentru aplicarea lazurei?

Pregătirea lemnului pentru aplicarea lazurei poate fi împărţită în trei etape:
a) șlefuire și curățare, întotdeauna în direcția fibrelor de lemn, în caz contrar pe suprafața curățată vor apărea zgârieturi urâte transversal fibrelor de lemn. Pentru șlefuire cel mai bine să folosiţi hârtie abrazivă cu o granulație 80-120 (granulația o alegem în funcție de starea lemnului).
b) lustruire - întreaga suprafață trebuie șlefuită cu o hârtie abrazivă cu granulația de (180-240). Cu cât lemnul va fi mai fin cu atât pelicula de vopsea va fi mai frumoasă.
c) desprăfuire, curățare – praful rezultat din lustruirea lemnului, se va îndepărta cu o perie sau cu aspiratorul.
După efectuarea acestor trei operațiuni, se poate începe vopsirea.

Cu ce se poate îndepărta de pe suprafaţa lemnului ciupercile de mucegai?

Cel mai bun mod de a îndepărta ciupercile de mucegai este să folosiţi Preparatul Fungicid VIDARON.

Care este cel mai bun mod de a îndepărta răşina de pe lemn?

Răşina de pe lemn poate fi îndepărtată cu o soluţie de 25 % acetonă.

La ce foloseşte impregnantul?

Impregnanții se folosesc pentru protejarea materialelor de construcţii împotriva acţiunii dăunătoare a ciupercilor, mucegaiului,albăstrelii, insectelor sau focului. În construcţii impregnanții cel mai adesea sunt folosiți pentru protejarea lemnului. Penetrează adânc în porii lemnului, de cele mai multe ori conţin substanţe fungicide puternice cu acţiune largă, care protejează lemnul împotriva bolilor fungice, umidităţii şi insectelor. Datorită faptului că nu crează pelicule, renovarea ulterioară este uşor de efectuat – nu trebuie să îndepărtaţi (mecanic) pelicula parţial deteriorată – este suficient să impregnaţi din nou lemnul.

Care este cauza exfolierii peliculelor?

Cele mai des întâlnite cauze ale exfolierii peliculelor sunt:
a) pregătirea necorespunzătoare a suportului,
b) aderenţa slabă – se referă la renovare (aplicarea necorespunzătoare a straturilor noi peste cele vechi),
c) vopsirea lemnului care nu a fost uscat suficient şi este foarte umed,
d) deteriorarea suprafeţei (crăparea lemnului, zgâriere, deteriorare mecanică a suprafeţei si peliculei exterioare).

Aş dori să păstrez aspectul natural al fibrelor naturale ale lemnului dar nu doresc să folosesc produse lucioase?

În acest caz trebuie să folosiţi Impregnatul Protectiv-Decorativ VIDARON (disponibil în versiunea incoloră dar şi în culori) care protejează complex lemnul (împotriva albăstrelii, dăunătorilor tehnici ai lemnului şi ciupercilor) păstrând aspectul natural al fibrelor de lemn.

Cu ce este mai bine să lăcuiesc podeaua, cu pensula sau cu rola?

În cazul lăcuirii suprafeţelor mari, trebuie să folosiţi role. Înainte de a le cumpăra, verificaţi dacă rola respectivă este rezistentă la lacul pe care îl veți aplica. Folosirea rolei ne dă garanția că vom obţine o suprafaţă perfect netedă.

Lacurile cu diluanţi sunt periculoase pentru sănătate?

Lacurile cu diluanţi nu sunt periculoase pentru sănătate. Lacurile admise în comerţ pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să îndeplinească cerinţe stricte privitoare la limitele de COV (Compuşi Organici Volatili). Produsele mărcii VIDARON îndeplinesc aceste cerinţe.

Am un parchet vechi, care s-a distrus din cauza circulației şi aş dori să-l renovez. Trebuie să-l raşchetez şi cu ce lac să-l vopsesc?

În acest caz, cel mai bine este să îndepărtaţi pelicula veche prin raşchetarea întregului parchet – atunci veţi fi siguri că suprafaţa obţinută va fi frumoasă şi uniformă. Vopsirea în cazul renovării nu oferă o asemenea siguranţă – acest tip de vopsire este recomandată în cazul elementelor mici, care sunt puţin vizibile. În cazul vopsirii pentru renovare, la început trebuie să mătuiţi suprafaţa cu hârtie abrazivă, apoi desprăfuiţi şi degresaţi – după efectuarea acestor operațiuni puteţi începe lăcuirea. În cazul lacului șters partial pe locurile de trecere, nu vă recomandăm să renovaţi aceste porţiuni, ci să raşchetaţi întreg parchetul. Atât pentru vopsirea după raşchetare cât şi pentru vopsirea pentru renovare vă recomandăm să folosiţi Lacul ce nu necesită grunduire VIDARON.

Cu ce substanţă se protejează cel mai bine lemnul pentru construcţii?

Alegerea preparatului depinde de cât de periculoşi sunt factorii care acţionează asupra lemnului în viitor. Cea mai bună protecţie o oferă impregnantul multifuncţional (Impregnant pentru Construcţii din lemn VIDARON),care asigură o protecție complexă lemnului folosit pentru șarpante. Șarpantele pot fi protejate de asemenea şi cu Impregnatul Fungicid VIDARON.

Care este cel mai bun mod de a proteja mobilierul de grădină?

Pentru a proteja mobilierul de grădină de condiţiile atmosferice schimbătoare, trebuie să alegeţi una dintre cele trei posibilităţi:
a) Impregnant Protectiv-Decorativ VIDARON (incolor)+ două straturi de Impregnant Protectiv-Decorativ în versiunea colorată.
b) Impregnant Protectiv-Decorativ VIDARON (incolor)+ două straturi de Lazury Pro VIDARON.
c) ) Impregnant Protectiv-Decorativ VIDARON (incolor)+ două straturi de Lac baiț Protectiv-Decorativ sau Lac baiț cu Super Randament.
d) Ulei pentru lemn VIDARON – trebuie aplicate 2/3 straturi de Ulei. Produsul oferă lemnului un efect decorativ frumos semi-mat, totodată lemnul își pstrează calitățile deosebite la atingere.

Ce se întâmplă dacă pentru protejarea lemnului se aplică prea mult material?

În timpul vopsirii trebuie să respectaţi indicaţiile producătorului - referitoare la pregătirea suprafeței suport, numărul de straturi şi a randamentului pe suprafata (mp). Aplicarea în strat prea gros de produs, poate strica efectul vizual final (de ex. dispariţia totală a structurii lemnului – efectul vopselei etc.),poate fi de asemenea cauza exfolierii peliculei.

Există pelicule de folosit la suprafață de exterior care protejează împotriva acţiunii radiaţiilor UV?

Da, există astfel de pelicule. Toate produsele care conţin componente care protejează lemnul împotriva radiațiilor UV – Impregnant Protectiv-Decorativ VIDARON (culori),Lazura Pro Vidaron, Lac baiț Protectiv-Decorativ și Lac baiț cu Super Randament, Lac de Exterior. Mai puţin rezistente la UV sunt produsele incolore, deoarece nu conţin pigmenţi de fier şi radiaţiile UV acţionează direct asupra suprafeţei lemnului.

De ce pelicula arată altfel decât proba de culoare de pe cutie?

Asupra efectului final de culoare al lemnului, au influenţă mai mulţi factori:
a) specia de lemn,
b) Densitatea lemnului – cu cât fibrele de lemn sunt mai rare, cu atât capaciatea de absorbţie a acestuia este mai mare iar culoarea este mai închisă,
c) calitatea pregătirii suprafeței suport pentru vopsire (după prelucrare/rindeluire, şlefuire, lustruire),
d) numărul şi grosimea straturilor aplicate,
e) modul de aplicare (pensulă, rolă, pulverizare, tampon).

Lacul baiț sau lazura poate fi aplicat prin pulverizare?

Da, Lacul baiț Protectiv-Decorativ VIDARON poate fi aplicat prin pulverizare deoarece nu conţine substanţe biocide.