Cum se impregnează lemnul?

Lemnul este, fără îndoială, un material frumos folosit în construcții, având valori estetice înalte. Caracteristicile și aspectul lemnului fac din el un material de construcție foarte popular, folosit atât în interiorul cât și în exteriorul clădirilor. Garduri din lemn, mobilier de grădină sau foișoarele construite în exterior, sunt totuși expuse la acțiunea factorilor atmosferici, ciuperci și insecte. Pentru a păstra valorile acestor lucrări, este necesar să se protejeze corespunzător lemnul.

impregnat

O metodă eficientă de a proteja lemnul împotriva umidității, radiațiilor UV și a dăunătorilor este impregnarea. Rolul impregnării poate fi comparat cu amorsarea peretelui înainte de a fi vopsit – impregnantul pătrunde adânc în lemn, asigurându-i o protecție din afară și din interior, totodată protejându-l împotriva ciupercilor (mucegaiului),albăstrelei (putregaiului) și atacului insectelor.

O metodă simplă, ce permite o protecție pe termen lung a lemnului și accentuarea valorilor sale estetice, este impregnarea prin metoda folosită la zugrăvire. Ea poate fi efectuată cu forțe proprii, ținând seama de pregătirea corespunzătoare a suportului și executării cu strictețe a fiecărei etape la locul de muncă în timpul efectuării lucrărilor:

Etapa 1 – pregătirea suprafeței suport

Suprafața destinată aplicării, trebuie să fie uscată și lipsită de impurități. Dacă pe suprafața suport sunt pete sau grăsimi, acestea trebuie îndepărtate prin spălare cu benzină ușoară și lăsate să se usuce. Suprafețele din lemn trebuie să fie, de asemenea netede – acest lucru va facilita aplicarea impregnantului evidențiind fibrele naturale ale lemnului. Pentru netezirea suprafeței, cel mai bine folosiți șmirghel cu o granulație cuprinsă între 150-200, iar granulația hârtiei abrazive se alege în funcție de gradul de neuniformitate al suportului. O metodă bună este șmirgheluirea întregului element destinat impregnării, astfel se va obține o coloristică uniformă a lmnului. De asemenea, trebuie să ținem seama de eliminarea prafului – rezultat în urma șlefuirii – cel mai bine cu o perie, iar ulterior încă odată - cu o lavetă umedă.

przygotowanie_podloza_ii

Etapa 2 – aplicarea primului strat

Pe o suprafață de lemn astfel pregătită, începeti impregnarea preparatului. Pentru impregnare, folositi Impregnantul Protectiv-Decorativ VIDARON cu adaos de Teflon® surface protector. Acesta, protejează lemnul la exterior și din interior, oferind în același timp elementelor lemnoase un finisaj mat elegant subliniind fibrele naturale ale lemnului. Elementele din lemn, care vor fi expuse la acțiunea directă a condițiilor meteorologice, cel mai bine le protejați în prealabil cu un strat de Impregnant Protectiv-Decorativ incolor VIDARON. Impregnantul incolor este fără pigmenți, de aceea pătrunde adânc în lemn oferind o protecție completă împotriva pericolelor biologice - ciuperci, insecte, mucegai, albăstreală.

impregnowanie_2impregnowanie_1


Înainte de a începe aplicarea, se amestecă minuțios impregnantul în ambalajul original. Temperatura ambiantă recomandată în timpul aplicării este de la 5° la 25°C. Pentru impregnare prin metoda de zugrăvire, cel mai bine utilizați o pensulă pentru produse pe bază de solvenți. Dacă vopsiți cu o pensulă universală, înainte de începerea lucrărilor se recomandă șlefuirea părului cu o hârtie abrazivă fină. Această operațiune înmoaie vârful pensulei eliminând părul liber care ar putea ieși din ea. Întindem Impregnantul pe o suprafață mare de lemn, în timp de maximum 10 minute. Apoi, când suprafaţa începe să fie mată, întindeți produsul cu o pensulă semi-uscată în lungul fibrelor de lemn. Începeți această operațiune din locul unde am început vopsirea. Astfel veți obţine o culoare uniformă pe suprafața lemnului. Elementele vopsite, se lasă să se usuce pentru aproximativ 12 ore.

Etapa 3 – șlefuirea între straturile de reaplicare

Când primul strat de impregnant este complet uscat, se va efectua așa zisa şlefuire între straturile de reaplicare. Unele dintre fibrele de lemn, după prima aplicare se pot ridica, creând o suprafață rugoasă. Șlefuirea suprafeței va permite uniformizarea acesteia, sporind astfel aderența următorului strat de impregnant. Șlefuirea între straturi se face cu o hârtie abrazivă fină cu granulaţia de aprox. 320. Suprafața șlefuită se curăță de praf (cel mai bine aspirând-o).

Etapa 4 – aplicarea celui de al doilea strat

Al doilea strat de impregnant, trebuie aplicat uniform pe întreaga suprafaţă, având în vedere să treceți cu pensula semi-uscată în lungul fibrelor de lemn. Lemnul deja impregnat primește mai încet următorul strat de imprgnant. Următoarea etapă de reaplicare a produsului, o vom începe puțin mai târziu. Începerea prea devreme a reaplicării impregnatului poate duce la modificări de culoare şi la apariția petelor pe suprafaţa lemnului. Timpul de uscare al celui de al doilea strat, este de aprox. 12 ore.

impregnowanie_3

După terminarea lucrărilor, se vor spăla minuțios uneltele şi se vor usca. Pentru spălarea uneltelor, ar trebui să fie utilizat un diluant pentru produse alchidice. Astfel efectuată aplicarea, va permite exploatarea maximă a farmecului natural şi a structurii lemnului, protejându-l în același timp în mod eficient.

plot_1

  • przygotowanie_podloza_II_9.jpg
  • plot_1_7.jpg
  • impregnowanie_5_7.jpg
  • impregnowanie_3_7.jpg
  • impregnowanie_2_7.jpg
  • impregnowanie_1_7.jpg
  • impregnat_7.jpg