Cum se impregnează un gard din lemn?

Un gard din lemn este continuu expus la efectele distructive ale factorilor atmosferici și biocoroziunii. Pentru ca un gard să se bucure de aspectul său estetic, este nevoie de o îngrijire periodică.

plot_1

Având în vedere aspectul natural și marea accesibilitate, proprietarii caselor optează adesea pentru garduri de lemn. Pentru ca acestea să-și poată păstra aspectul și caracteristicile lor, este necesară o îngrijire sistematică a lemnului. Cea mai eficientă metodă este impregnarea. Acest proces este efectuat cu succes chiar și de utilizatorii mai puțin experimentați. Este suficient doar să achiziționați un impregnat corespunzător (de ex. Impregnant Protectiv-Decorativ VIDARON) și să respectați câteva reguli simple.

Șlefuire

Dacă renovăm un gard vopsit anterior, este necesară șlefuirea suprafețelor cu hârtie abrazivă. Cel mai bine folosiți hârtie abrazivă cu o granulație de aprox. 150-200. Granulația acesteia, o vom alege în funcție de gradul de neuniformitate a suprafeței suport. Pentru a obține o coloristică uniformă, este necesară șlefuirea minuțioasă a întregului element. Înainte de a începe aplicarea, asigurați-vă că suprafața este uscată și lipsită de impurități. Pentru a elimina orice fel de pete sau grăsimi, se poate folosi benzină ușoară.

Impregnare

vidaron_impregnatPe o suprafață de lemn pregătită corespunzător, se poate aplica Impregnantul Protectiv-Decorativ VIDARON. Acest preparat conține Teflon® surface protektor și protejează lemnul atât la exterior cât și din interior. Datorită acestuia, lemnul este protejat nu numai împotriva condițiilor meteorologice (radiații UV și umiditate),dar și împotriva dăunătorilor biologici, cum ar fi fungi, insecte sau mucegai, care pot afecta aspectul gardului.

Pregătirea pentru vopsire

Înainte de a începe aplicarea, se amestecă minuțios impregnantul în ambalajul original. Temperatura ambiantă recomandată în timpul aplicării este de la 5° la 25°C. Pentru impregnare, cel mai bine utilizați o pensulă pentru produse pe bază de solvenți. Dacă vopsim cu o pensulă universală, înainte de începerea lucrărilor se recomandă ajustarea părului cu o hârtie abrazivă fină. Această operațiune înmoaie vârful pensulei eliminând părul liber care ar putea ieși din ea și s-ar putea depune pe suprafața vopsită. Aplicăm preparatul uniform pe toată suprafața. Apoi, când suprafaţa impregnată începe să devină mată (după aprox. 10 minute de la aplicare),întindem produsul cu o pensulă semi-uscată în lungul fibrelor de lemn. Începem această operațiune din locul unde am început vopsirea. Elementele impregnate, se lasă să se usuce aproximativ 12 ore.

Șlefuirea între straturile de reaplicare

Când primul strat de impregnant este complet uscat, se va efectua așa zisa şlefuire între straturile de reaplicare. Această etapă este foarte importantă, deoarece ajută la netezirea fibrelor de lemn ridicate și mărește aderența următorului strat de produs. Șlefuirea între straturi se face cu o hârtie abrazivă fină cu granulaţia de aprox. 320. Al doilea strat se aplică în același mod ca și primul. Datorită faptului că lemnul va absorbi următoarea “porție” de impregnant un pic mai lent, e bine să începem procesul (de întindere a produsului cu pensula semi-uscată) cu o întârziere de câteva minute. Timpul de uscare al acestui strat, de asemenea, este de 12 ore.

Iar dacă lemnul este crud, netratat…

În cazul impregnării unui gard nou (deci, lemnul este crud, netratat),înainte de aplicarea primului strat de produs, este necesară în prealabil protejarea elementului cu Impregnant Protectiv-Decorativ VIDARON incolor. Numai ulterior se poate aplica Impregnantul în versiunea „color”. Versiunea impregnantului incolor pătrunde adânc în lemn și îl protejează împotriva dăunătorilor biologici al lemnului - ciuperci, insecte, albăstreală, mucegai. O suprafață astfel impregnată va beneficia de o Garanție de 6 ani Garanție Protecție Eficientă.

istock_000010571627large

Impregnantul Protectiv-Decorativ VIDARON conferă elementelor lemnoase un finisaj mat elegant. Proprietățile sale unice, protejează suprafețele lemnoase împotriva condițiilor predominant agresive de afară. Cu o astfel de îngrijire, gardul va îndeplini în continuare funcția cărții de vizită, în locația respectivă.

  • plot2_6.jpg
  • plot1_6.jpg
  • iStock_000010571627Large_6.jpg