Lăcuire, pas cu pas

Lemnul, din cauza farmecului său unic și a caracterului specific, este un material adesea folosit atât în interiorul cât și în afara caselor. Pentru a păstra structura din scândurile, panourile de pe fațadă sau mobilierul în stare bună pentru mai mulți ani, ar trebui să avem grijă de ele în mod corespunzător.

Procesul de lăcuire îl putem realiza singuri. În funcție de preferințele noastre și specificul produsului vopsit, putem alege una dintre cele trei metode de aplicare a produsului: vopsire cu pensula, rola sau cu pistolul de pulverizare.

Dacă decidem să folosim oricare dintre primele două unelte, trebuie să ținem seama că acestea au fost și sunt destinate în special pentru vopsirea cu produse pe bază de solvenți. Dacă avem la dispoziție doar o pensulă universală, se recomandă șlefuirea părului cu o hârtie abrazivă fină. Această operațiune înmoaie vârful pensulei eliminând părul liber care ar putea ieși din ea și s-ar putea depune pe suprafața vopsită. Însă dacă vom vopsi cu rola, trebuie să alegem un model cu păr scurt sau mohair.

Preparatul potrivit

vidaron_lakier_akrylowy_750ml_copyAlegerea lacului depinde de scopul sau destinația elementului pe care îl vom vopsi. Pentru obiectele folosite în interior, cum ar fi mobilierul, lambriurile sau jucăriile pentru copii, cel mai bun ar fi Lacul Acrilic VIDARON. Acesta creează o peliculă rezistentă la abraziune, zgâriere și deteriorări mecanice. De asemenea, este rezistent la apă, detergenți și alcooli. Acest lac, de asemenea, este inofensiv chiar și pentru persoane foarte sensibile, deoarece îndeplinește cerințele standardului european EN 71.3. - poate fi folosit pentru vopsirea jucăriilor pentru copii.
vidaron_lakier_zewnetrzny_1l_copyPentru vopsirea lemnului folosit la exteriorul clădirilor (de ex. scânduri sau panouri pentru fațade) o alegere buna este Lacul pentru Exterior VIDARON. Avantajele acestuia sunt creșterea rezistenței mecanice și totodată un efect decorativ deosebit.În plus, formula modernă UV NANO-BLOCKER, bazată pe dispersiile nanoparticulelor de oxid de ceriu, protejează pe termen lung și eficient fibrele de lemn împotriva radiațiilor UV. Acest lac este flexibil, ceea ce îl face rezistent la schimbarea dimensională a lemnului în diferite anotimpuri.


Pregătirea suprafeței suport

Suprafața destinată aplicării, trebuie să fie netedă, uscată și lipsită de impurități. Dacă pe suprafața suport sunt pete de grăsimi sau de rășini, acestea trebuie îndepărtate prin spălare cu benzină ușoară și lăsate să se usuce. Elementele, care după asamblare vor forma un corp întreg - de exemplu panourile pentru fațadă – se vor lăcui separat. Lemnul trebuie șlefuit cu hârtie abrazivă. Granulația acesteia va fi aleasă în funcție de gradul de neuniformitate. Trebuie să ținem seama, ca aceasta granulație nu trebuie să fie mai mică de 150 (în cazul mobilierului și jucăriilor 120) și nu mai mare de 200. După șlefuire, praful rezultat se va elimina prin aspirare.

Obiectele folosite în aer liber (la exterior) necesită o protecție suplimentară cu Impregnantul Protector-Decorativ incolor VIDARON. Acesta va oferi o protecție suplimentară împotriva pericolelor biologice.

vidaron_0795avidaron_0802a

Elementele confecționate din lemn crud, netratat, care vor fi vopsite cu lac acrilic, se pot caracteriza printr-o absorbție ridicată. De aceea, se recomandă grunduirea acestora cu lac diluat cu apă curată în proporții de 2: 1. Acest lucru este valabil în special la elementele din lemn cu fibre rare.

Primul strat
După deschiderea cutiei cu lac se amestecă minuțios conținutul acesteia. Începeți lăcuirea din zonele greu accesibile. Lacul se aplică într-un strat gros și se întinde ușor pe suprafața lemnului, folosind fluiditatea sa bună. Legarea zonelor între fiecare element pe suprafețe mai mari, trebuie efectuată prin metoda “ud pe ud”, într-o perioadă de timp nu mai mare de 5 minute. Elementele lăcuite se lasă să se usuce. Timpul de uscare este: pentru Lacul Acrilic 4 ore, iar pentru Lacul de Exterior 12 ore.

vidaron_1059a

Reaplicarea
Următoarea etapă a lucrărilor este șlefuirea elementului de lemn cu hârtie abrazivă cu o granulatie de 320. Datorită acestei operații, se vor netezi porii de lemn ridicați și veți obține o suprafața ideală. Praful rezultat se va îndepărta cu un aspirator sau cu o lavetă.

vidaron_1015a

Două straturi de vopsea sunt suficiente pentru a obține un efect decorativ și de protecție satisfăcător. Următoarele straturi de lac vor consolida adâncimea vizuală a texturii lemnului. La fel ca în cazul aplicării primului strat, timpul de uscare a fiecărui strat este de 4 ore sau 12 ore, în funcție de produsul folosit de noi.

După terminarea lucrărilor
Ultima operațiune este spălarea uneltelor. Dacă ați vopsit cu Lac de Exterior, veți folosi diluant pentru produse alchidice. În cazul Lacului Acrilic este suficientă apă curată. Pensula sau rola va fi bine clătită și uscată.

  • VIDARON_1059a_6.jpg
  • VIDARON_1015a_6.jpg
  • VIDARON_0802a_6.jpg
  • VIDARON_0795a_6.jpg