Renovarea scărilor din lemn

Elementele executate din lemn încântă prin farmecul lor natural și oferă interiorului o atmosferă unică. Folosirea intensă a scărilor din lemn în interior, cu timpul își pierd luciul și au nevoie de reînnoire. Datorită renovării bine realizate, le putem da o “a doua viață”, și, din nou ne bucurăm de aspectul frumos al lemnului.

istock_000006938363large

Scările folosite în interiorul încăperilor, sunt expuse în special la uzură intensă. Împreună cu trecerea timpului, suprafața de lemn a acestora se exfoliază și se uzează, fiind din ce în ce mai puțin estetică. Renovarea scărilor executate din lemn, implică mai multe proceduri relativ simple, de care depinde efectul final. Lucrările efectuate corespunzător, ne vor permite să restabilim un aspect frumos construcției și să asigurăm suprafeței de lemn durabilitate în timp.

Pregătirea suprafeței suport

Pregătirea suprafeței este prima etapă extrem de importantă în renovarea suprafețelor lemnoase. Vom începe prin eliminarea peliculelor vechi de vopsea exfoliate și a stratului superior gri al lemnului. Pentru efectuarea acestor lucrări, în funcție de suprafața scărilor, putem folosi șmirghel grosier sau o mașină de șlefuit oscilantă. Această a doua soluție va accelera lucrările și va fi mult mai confortabilă pentru construcțiile de mari dimensiuni. În zonele unde accesul mașinii de șlefuit este dificil, puteți șlefui manual suprafața de lemn cu o hârtie abrazivă.

Șlefuirea minuțioasă a stratului vechi de vopsea sau de zugrăveală, ne va facilita acoperirea lemnului cu un nou strat de produs protectiv-decorativ pe care îl alegem. Pregătirea corespunzătoare a suportului, facilitează şi accelerează aplicarea şi permite obținerea unei suprafețe cu o culoare uniformă și structură clară a fibrelor de lemn.

Dacă pe suprafața lemnului sunt defecte vizibile, acestea pot fi umplute cu ajutorul chitului de lemn VIDARON într-o culoare ce se potrivește cu culoarea lemnului. Zonele chituite trebuie șlefuite cu o hârtie abrazivă, ulterior desprăfuite minuțios.

Alegerea produsului

Pentru renovarea scărilor din lemn, putem folosi produse destinate vopsirii protectiv-decorative a lemnului. Atunci când alegeți un produs, trebuie totuși să țineți seama, că scările sunt expuse la abraziune intensă și deteriorări mecanice. Prin urmare, trebuie să folosim o soluție care să asigure o estetică și o protecție adecvată.

vidaron_olej_750ml_copy.[1]vidaron_bezpodkladowy_750ml_copyvidaron_bejca_do_drewna_750ml_copy

Dacă reînnoiți scările pe care le utilizați mai puțin, puteți folosi Ulei pentru lemn VIDARON cu ceară naturală de Carnauba, care protejează și îngrijește lemnul. Uleiul poate fi folosit atât pentru lemnul european cât și pentru lemnul exotic; permite să se obțină un finisaj semi-mat evidențiind fibrele naturale.

Când scările destinate renovării sunt situate pe coridor de ex. și sunt expuse la utilizare continuă, soluția optimă ar fi utilizarea produselor care garantează o rezistență mărită la abraziune. O peliculă durabilă se obține prin aplicarea Baițului pentru lemn VIDARON și protejarea acestuia ulterior cu Lac ce nu necesită grunduirea VIDARON. Baițul este folosit pentru colorarea lemnului. Treptat și uniform pătrunde în lemn, fără a ridica fibrele acestuia. Datorită utilizării acestui produs, obținem o suprafață uniform colorată.

Aplicarea produsului
După pregătirea suprafeței suport și alegerea unui anumit produs, putem continua cu aplicarea acestuia. Înainte de utilizare, produsul trebuie omogenizat bine, asigurându-i astfel o consistență și culoare uniformă. Atât Uleiul, cât și Baițul VIDARON nu necesită o diluare suplimentară.

Dacă decidem să acoperim scările noastre cu ulei, atunci îl vom aplica pe lemn cu o pensulă sau burete, în două sau trei straturi la interval de reaplicare de cel puțin 6 ore. După aprox. 15-20 de minute, după aplicarea fiecărui strat, eliminăm excesul de ulei de pe suprafața lemnului cu o lavetă de bumbac sau un burete semi-uscat. Acest lucru asigură penetrarea optimă a produsului în structura de lemn a scărilor.

În cazul folosirii baițului, îl vom aplica prin frecare cu un tampon sau cu o lavetă, eliminând cu grijă excesul de produs, până se obține o culoare uniformă. Dacă doriți să obțineți o culoare mai intensă, atunci următorul strat de baiț se aplică după 24 de ore. Suprafața aplicată cu baiț, se va proteja cu Lac transparent ce nu necesită grunduirea VIDARON, după 24 de ore de la aplicarea ultimului strat de baiț. Lacul oferă peliculei rezistență la abraziune, zgâriere și deteriorări mecanice. Lăcuirea o efectuăm cu o rolă pentru lacuri, aplicând minimum 2 straturi la interval de reaplicare de 12 ore.

Renovarea scărilor din lemn permite evitarea cheltuielilor costisitoare și economisirea timpului necesar înlocuirii întregii construcții, iar lemnul își recapătă farmecul său original. De fapt, scările renovate, ne vor servi timp de mulți ani, bucurând locatarii casei, de funcționalitatea și aspectul unic. Renovarea efectuată pe cont propriu, de asemenea, ne aduce o mulțime de satisfacții.

shutterstock_134455472

  • shutterstock_134455472_6.jpg
  • shutterstock_48271231_6.jpg
  • iStock_000006938363Large_6.jpg