Vopsirea jucăriilor din lemn

Durabilitatea naturală a obiectelor confecționate din lemn, le conferă o valoare deosebită. Jucăria din lemn este un cadou simplu, dar atemporal depășește timpurile noastre. Câtă bucurie poate aduce renovarea unui căluț balansoar de lemn sau un set de cuburi, pe care le-am folosit cand ne jucam în copilărie?

renowacja_zabawek

Contrar aparențelor, reînnoirea jucăriilor din lemn nu este dificilă și poate fi realizată prin forțe proprii, cu o investiție mică de timp și de muncă. Putem fi atunci siguri, că obiectul primit de la noi, copiii și-l vor aminti o lungă perioadă de timp. Aici chiar durabilitatea face diferența între cadourile din lemn și jucăriile contemporane din plastic. Cine știe, poate că cel care a primit cadoul, singur va decide vreodată să-l renoveze și să-l dea mai departe urmașilor.

În afară de sculele simple care ne ajută să demontăm piesele mobile ale jucăriei (dacă este cazul),vom avea nevoie de: pensulă, șmirghel și un produs adecvat pentru protejarea lemnului. Pe piață există o mulțime de lacuri și vopsele, însă ar trebui să alegem un preparat inofensiv, mai ales pentru persoanele foarte sensibile. Alegerea optimă ar fi Lacul Acrilic VIDARON. Este un lac acrilic cu uscare rapidă și miros discret, neiritant. Acesta îndeplinește cerințele celor mai severe norme europene PN EN 71.3 – Securitatea Jucăriilor. Poate fi folosit cu încredere în condiții de siguranță la vopsirea obiectelor care au contact cu copiii, deoarece este fabricat din materii prime care nu dăunează sănătății.

zbawka

Lacul Acrilic VIDARON este deosebit de durabil și rezistent la uzură prin frecare, la zgâriere, deteriorări mecanice precum și la acțiunea apei, mijloacelor de spălare, ceea ce este deosebit de important în cazul jucăriilor. De asemenea, este ușor de aplicat și nu necesită multă experiență – se caracterizează prin fluiditate mare, grad de acoperire excelentă și aderență foarte bună la suport.

O alegere bună ar fi, de asemenea, utilizarea Lacului Baiț cu Super Randament, care datorită formulei de gel este ușor de aplicat. Acest produs, de asemenea, este în conformitate cu standardul european "Siguranța jucăriilor".

Pregătirea suprafeței suport

Toate piesele mobile ale jucăriei se demontează și se vopsesc separat. Suprafețele destinate aplicării, trebuie să fie netede, uscate și fără impurități. Zonele cu pete de grăsime se spală cu benzină ușoară și se lasă să se usuce.

Înainte de vopsire, toate elementele se vor șlefui cu o hârtie abrazivă. Granulația acesteia, o alegem în funcție de gradul de neuniformitate al suportului. Executânt șlefuirea, de asemenea, țineți seama de locurile greu accesibile. Praful rezultat, se va aspira.

 Aplicarea primului strat

După deschiderea cutiei cu produsul, conținutul acesteia trebuie omogenizat. Lăcuirea o realizăm cu pensula sau prin pulverizare peumatică.

Trebuie să ținem seama de temperatura mediului ambiant în care vom realiza această operațiune, să nu fie mai mică de 5 și nu mai mare de 25 de grade Celsius. Pentru lăcuire, se va folosi o pensulă cu păr sintetic. Dacă vopsim cu o pensulă universală, înainte de începerea lucrărilor se recomandă ajustarea părului cu o hârtie abrazivă fină. Această operațiune înmoaie vârful pensulei eliminând părul liber care ar putea ieși din ea.

Începem lăcuirea din zone greu accesibile. Preparatul se aplică în strat gros și se întinde pe suprafață. Legarea suprafețelor straturilor între ele se va realiza prin metoda ud pe ud.

Aplicarea celui de al doilea strat

După uscarea primului strat, suprafețele jucăriilor se vor șlefui cu hârtie abrazivă cu o granulație de aprox. 320 până se obține o suprafață netedă. La fel ca la aplicarea primului strat, se va îndepărta praful cu un aspirator. Dacă este necesar, se poate aplica un strat suplimentar de lac. După uscarea peliculei, elementele dezmembrate se vor monta din nou pentru a forma un întreg.

Ultima etapă a lucrării este spălarea și uscarea uneltelor.

  • zbawka_6.jpg
  • renowacja_zabawek_6.jpg